Havensingel Hoofdkwartier

Havensingel Hoofkwartier is de eerste versie van …Hoofdkwartier. In opdracht van BrabantWonen en in samenwerking met Tante Netty en Laura van den Broek gingen we aan de slag op de binnenplaats van het complex aan de Havensingel. De binnenplaats is volledig betegeld en verbindt het complex aan schuurtjes die zijn bedoeld als opslag voor de bewoners van het complex.

Thema

Social Design

Locatie

Havensingel, Den Bosch

We zijn gestart met de vraag:

Hoe kunnen we de binnenplaats van het appartementencomplex in de Havensingel samen met bewoners vergroenen?

Als social designer zet ik altijd de mensen centraal in de uitvoering van de projecten, en dat is ook ditmaal niet anders geweest. Ons plan van aanpak start bij de eindgebruiker, in dit geval de bewoners van het complex. Het leren kennen van de bewoners van belang om erachter te komen wat zij uit dit project konden halen. Daarom organiseerden we koffiemomentjes, om op een ongedwongen manier kennis te maken. Het bleek al snel dat vergroening niet zozeer het doel was, maar slechts een van de mogelijke uitkomsten. Sterker nog, de behoeftes van de bewoners verschilden net zoveel als zijzelf.

Om iedereen op een laagdrempelige en toegankelijke manier bij het project te betrekken, hebben we prikborden opgehangen in de hal van het complex met de vraag: “Hoe ziet jouw ideale binnenplaats eruit?” Het resultaat was twee volle prikborden met ideeën, wensen en behoeften. Hieruit hebben we vier kernwaarden kunnen halen die de basis vormden van het eerste Hoofdkwartier.